Počeo 60. republički festival amaterskih pozorišta Srbije u Kuli

0

Centar pozorišnog života u našoj zemlji narednih nedelju dana biće vojvođanski grad Kula gde je u petak otvoren jubilarni 60. republički festival amaterskih pozorišta Srbije. Opština Kula jedinstvena je po izuzetno razvijenom pozorišnom životu, a svako selo ima uspešno amatersko pozorište, pa nije slučajno što se upravo Kula smatra prestonicom pozorišnog amaterizma naše zemlje.

Naša najveća i najznačajnija smotra pozorišnog amaterizma ove godine se održava jubilarni, 60. put, a domaćin je tradicionalno grad Kula. Za šezdeset godina postojanja, na Republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije učestvovalo je na hiljade pozorišnih stvaralaca i odigrano je više od pet stotina predstava, potvrđuje i jedan od osnivača festivala, novinar i dugogodišnji urednik Drugog programa Radio Beograda, Miloš Jevtić.

„Ovaj festival je neka vrsta košnice pozorišta. Ranijih godina, dok nisu postojale nove tehnike i tehnologije, ovaj festival je imao veliki značaj, on je bio podsticajan, afirmisao je veliki broj značajnih imena. Ja moram da Vam kažem da je veliki broj uglednih glumaca počinjao prvu, javnu legitimaciju, prvi startni skok dobili na ovom festivalu.“

U predselekciji na mesnim i zonskim smotrama svake godine učestvuje oko stotinu amaterskih pozorišta, a osam predstava plasira se na republičku smotru. Ove godine, to su pozorišta iz Beograda, Prijepolja, Vrbasa, Rače, Smederevske Palanke, Sente i Lebana, a takmičarski deo festivala otvorili su domaćini, predstavom kulskog Kulturnog centra. Član žirija, Zoran Đerić, kaže da će festivalski repertoar ove godine veoma raznovrstan.

„Imamo i klasike, kao što je Sterija, ali imamo i mlade pisce koji su namenski pisali baš za određena amaterska pozorišta tekstove. Tako da će biti zanimljivo videti i različite žanrove, znači, ima i komedija, ima ozbiljnih drama, ima i nekih klasičknih drama. Mislim da je to dobro što pokazuje da se amatersko pozorište nije pretvorilo u kliše nego da istražuje.“

Jubilarni 60. festival trajaće narednih osam dana tokom kojih će stručni žiri, ali i publika birati najbolje predstave, i nagraditi najbolje glumce, kostim, scenografiju, koreografiju i muziku. Poslednjeg festivalskog dana, u subotu, 23. juna, biće proglašeni se pobednici, a dva najbolja amaterska ostvarenja predstavljaće Srbiju na regionalnom festivalu u Trebinju.

Izvor: RTV

Podelite

Komentari su zatvoreni.