Почео 60. републички фестивал аматерских позоришта Србије у Кули

0

Центар позоришног живота у нашој земљи наредних недељу дана биће војвођански град Кула где је у петак отворен јубиларни 60. републички фестивал аматерских позоришта Србије. Општина Кула јединствена је по изузетно развијеном позоришном животу, а свако село има успешно аматерско позориште, па није случајно што се управо Кула сматра престоницом позоришног аматеризма наше земље.

Наша највећа и најзначајнија смотра позоришног аматеризма ове године се одржава јубиларни, 60. пут, а домаћин је традиционално град Кула. За шездесет година постојања, на Републичком фестивалу аматерских позоришта Србије учествовало је на хиљаде позоришних стваралаца и одиграно је више од пет стотина представа, потврђује и један од оснивача фестивала, новинар и дугогодишњи уредник Другог програма Радио Београда, Милош Јевтић.

„Овај фестивал је нека врста кошнице позоришта. Ранијих година, док нису постојале нове технике и технологије, овај фестивал је имао велики значај, он је био подстицајан, афирмисао је велики број значајних имена. Ја морам да Вам кажем да је велики број угледних глумаца почињао прву, јавну легитимацију, први стартни скок добили на овом фестивалу.“

У предселекцији на месним и зонским смотрама сваке године учествује око стотину аматерских позоришта, а осам представа пласира се на републичку смотру. Ове године, то су позоришта из Београда, Пријепоља, Врбаса, Раче, Смедеревске Паланке, Сенте и Лебана, а такмичарски део фестивала отворили су домаћини, представом кулског Културног центра. Члан жирија, Зоран Ђерић, каже да ће фестивалски репертоар ове године веома разноврстан.

„Имамо и класике, као што је Стерија, али имамо и младе писце који су наменски писали баш за одређена аматерска позоришта текстове. Тако да ће бити занимљиво видети и различите жанрове, значи, има и комедија, има озбиљних драма, има и неких класичкних драма. Мислим да је то добро што показује да се аматерско позориште није претворило у клише него да истражује.“

Јубиларни 60. фестивал трајаће наредних осам дана током којих ће стручни жири, али и публика бирати најбоље представе, и наградити најбоље глумце, костим, сценографију, кореографију и музику. Последњег фестивалског дана, у суботу, 23. јуна, биће проглашени се победници, а два најбоља аматерска остварења представљаће Србију на регионалном фестивалу у Требињу.

Извор: РТВ

Поделите

Коментари су затворени.