Уписи у средње школе

0

Мала матура и упис у средње школе приближавају се, па су за осмаке припреме за завршни испит у пуном јеку.

Према раније утврђеном распореду, завршни испит почиње 18. јуна тестом из српског језика. Тест из математике радиће се сутрадан, 19. јуна, док је комбиновани тест планиран за 20. јун. Два дана касније, 22. јуна. изаћи ће прелиминарни резултати, на основу којих ће ученици имати оквирну слику да о томе коју школу би могли да упишу на основу броја бодова.

За ову годину главна је новина да је промењен систем бодовања за упис у средње школе. Испити из српског и математике носе највише по 13 бодова, а комбиновани тест 14 бодова. Тако ће максимални број могуће остварених бодова на завршном испиту износити 40, док ће успех током школовања носити највише 60 бодова.

Коначни резултати биће објављени 28. јуна и након тога креће се с предајом листе жеља. Распоред ученика по школама изаћи ће 8. јула. након чега следи упис ученика у средње школе 9. и 10. јула.

Други уписни круг за кандидате који нису уписани у првом кругу, почиње 9. јула када се предаје листа жеља.

Пре завршног испита у одређеним средњим школама биће одржано полагање пријемних испита. Данас је полагање пријемног испита у средњим школама у којима се део наставе остварује на страном језику. Од 1. до 3. јуна планирани су пријемни испити у музичким школама, од 3. до 5 јуна одржава се пријемни испит у балетским школама. Од 1. до 3. јуна биће одржани пројемни испити у уметничким школама ликовне области.

Пријемни испити у Математичкој гимназији и математичким одељењима одржаће се 2. јуна., а 3. јуна је пријемни из физике за ученике с посебним способностима за физику (математика/физика) и пријемни испит за обдарене ученике у рачунарској гимназији (математика).

Од 2. до 3 јуна је пријемни испит у филолошким гимназијама и филолошким одељењима, а 2. јуна је пријављивање ученика и подношење спортске документације у Спортској гимназији.

Прелиминарни резултати пријемног испита у математичким и филолошким одељењима, одељењима за ученике с посебним способностима за физику и одељењима за ученике с посебним способностима за рачунарство и информатику и за одељења у школама у којима се део наставе остварује на страном језику, биће објављени 6. јуна.

Прелиминарни резултати пријемног испита у уметничким и музичким школама су 7. јуна, а и подношење и решавање евентуалних жалби ученика на резултате пријемног испита су истог дана.

Коначни резултати пријемних испита биће објављени 8. јуна.

Извор: Дневник

Поделите

Коментари су затворени.