Мирослав Малацко из Руског Крстура шампион Србије у рецитовању

0

Двадесетчетворогодишњи Мирослав Малацко из Руског Крстура освојио је прво место у категорији старијег узраста, на 50. Смотри рецитатора Србије “Песниче народа мог“, а која је одржана у Ваљеву 18. и 19. маја. Он је постао први који је на том, највећем такмичењу за рецитаторе у Србији, икад победио са песмом на русинском језику. Мирослав је рецитовао песму “Псалм тужне невесте“ аутора Хорхеа Рохаса, коју је на русински превела Хелена Међеши.

-Рецитовањем се бавим већ 17 година, од првог разреда основне школе. Љубав према неговању лепог говора ми је усадио професор Михајло Зазуљак, који од прошле године није са нама. Више пута сам учествовао у финалу републичке смотре рецитатора, тако да сам 2008. године био трећи, два пута пети а једном осми. Први пут сам победник и толико сам срећан – каже Малацко.

Из кулске општине такмичило се укупно шесторо рецитатора који су забележили добре резултате, пошто је у старијем узрасту, поред Малацка, треће место заузела Катарина Перовић из Куле, четврто Стефан Ковијанић, такође из Куле, а у средњем узрасту се такмичио и Куљанин Лука Ногавица који је доспео до финала.

Рецитаторе из Крстура припремили су Ивана Дудаш и Маја Зазуљак Харди, а Куљане је спремао Слободан Ногавица, који је на овој смотри добио награду за педагошки рад.

Поделите

Коментари су затворени.