Од 1. јула субвенционисање приватних домова за старе

0

Од почетка године око 500 најстаријих и најугроженијих грађана Србије чека да држава донесе одлуку о субвенционисању приватних старачких домова да би и они добили место и решили проблем у којем се тренутно налазе.

Из Министарства за рад, запошљавање, социјалну и борачку политику стиже обећање да ће од 1. јула најстарији грађани који немају ближих сродника, а социјално и материјално су угрожени, моћи да нађу смештај у приватном дому уз помоћ државе.  Помоћник надлежног министра, задужен за сектор бриге о породици и социјалној заштити Милош Јанковић, тврди да ће до 1. јула они сениори који су тренутно на листама чекања за пријем у неки од приватних домова широм Србије, то место и добити уз помоћ државних субвенција.

За такву врсту помоћи овогодишњим буџетом Србије планирано је 204 милиона динара.  По најавама, цена смештаја за најугроженија старија лица која немају никога да брине о њима биће до 40.000 динара. Јанковић објашњава да је тај износ понудило Министарство рада, и то на основу просечне цене смештаја у Београду за другу и трећу категорију социјално угрожених.

Иначе, у Србији раде 42 државне установе социјалне заштите, односно домова за старе, и 191 приватна дома која имају лиценцу за рад Министарства за рад. На листи чекања за смештај у државни старачки дом има око 800 најстаријих грађана. Просечна попуњеност приватних домова за старе је око 73 одсто, а државних чак 98.

извор:Дневник

Поделите

Коментари су затворени.