Е-рецепт до 1. јула у целој Србији

0

На електронски рецепт, који је у оптицају од октобра прошле године, кад је прво уведен у 10 београдских домова здравља, а од 31. марта и у целој Војводини, прописано је више од 1,3 милиона терапија. Око функционисања новог начина издавања лекова, међутим, код пацијената постоји много недоумица.
Министарство здравља и апотекарске установе свакоднево добијају велики број захтева пацијената за тумачење режима е-рецепта, који би од 1. јула требало да се уведе у читавој Србији.

„Папирни рецепти постепено ће се повлачити из оптицаја до краја године и од следеће ће сва терапија ићи на електронски рецепт“ објашњавају у Министарству здравља.
Са е-рецептом сада је, према подацима Министарства здравља, „покривено“ 65-70 одсто домова здравља и апотека у Србији, односно укупно 96 установа примарног нивоа здравствене заштите Србије, а до краја јуна би на нови начин прописивања и издавања терапије требало да пређу и сви остали.

Иако би неки пацијенти хтели да терапију одједном подигну за два месеца, то није могуће, али не морају ни сву прописану терапију за тај месец да подигну одједном, што значи да један лек могу да узму данас, а по други да поново дођу у апотеку, али у року важења рецепта. Ово пацијенте највише интересује због плаћања партиципације, јер можда тренутно немају довољно новца за све прописане лекове.

Многи пацијенти погрешно су чули да уколико један месец не подигну терапију, губе право на лек. То није тачно, право на лек им неће бити ускраћено, али паузе у узимању терапије не треба правити ако то није препорука лекара.

Шта пацијенте највише занима о е-рецептима:

* терапија може да се подигне седам дана пре и седам дана након датума доспећа рецепта

* Није могуће одједном подићи терапију за два месеца, а не мора ни одмах цела за тај месец

* Уколико се један месец не подигне терапија, не губи се право на нову туру медикамената

Поделите

Коментари су затворени.