Нове услуге за кориснике „Плаве птице“

0

„Плава птица” настала је као удружење грађана пре 22 године, а већ десет година практично пружа све врсте услуга у сегменту бриге за ментално недовољно развијене особе.

Директор Друштва за помоћ МНРО „Плава птица” у Кули, дефектолог Марко Кошутић каже да њихов дневни боравак има лиценцу три године, становање уз подршку две године, а тренутно су у поступку лиценцирања услуге личног пратиоца детета и услуге „Предах”, која је предвиђена за одрасле кориснике до 26 године живота.

Број корисника варира, али рачуна се да кроз ову установу дневно прође 98-оро деце, док је прошле године било само двоје мање. Корисници су подељени по услугама . Становање уз подршку има десет корисника који су на сталном смештају, дневни боравак броји 30 деце, домски смештај има шест корисника, петоро деце који користе услуге ране рехабилитације (дефектолога, физиотерапеута) и 27-оро деце користи услуге личног пратиоца.

Нека деца користе више врста услуга, али у највећем броју једно дете је корисник једне врсте услуге. Имамо три објекта. У једном се налази дневни боравак и услуге ране интервенције или рехабилитације. Други објекат је становање уз подршку који се састоји из две стамбене јединице, у једној живи шест, док у другој четири особе са сметњама у развоју и то су пунолетне особе. Трећи објекат је под називом „Предах” , ту се одвијају радне терапије и то је уствари смештајна јединица за одрасла лица – каже Кошутић.

Установа „Предах” има и хипорехабилитацију, односно коња кога деца јашу у терапеуске сврхе, али и прасиће, кокошке, пса и мачке, па и башту у којој се сади поврће и воће, који се користе за кухињи у „Плавој птици”, али и продаје на базарима.

Кулска општина плаћа 60 одсто

Без сарадње са локалном самоуправом не би било могуће пружање услуга социјалне заштите, јер Општина Кула ангажује запослене за пружање услуга. Кула нема установу социјалне заштите и они преко јавне набавке долазе до услуга управо од „Плаве птице” и на тај начин финансирају 60 одсто буџета овог Друштва МНРО.

-Тако локална самоуправа обезбеђује смештај или дневни боравак за одређени број корисника, док 40 одсто плаћају сами корисници односно родитељи или породица – појашњава Марко Кошутић и додаје да тако изгледа буџет на годишњем нивоу, али постоје и корисници који плаћају пуне услуге, јер према закону ко има личне приходе и може да задовољи своје потребе, дужан је да то и уради. Примаоци социјалне новчане помоћи не плаћају никакву партиципацију овој установи.

Рачунајући и личне пратиоце, који раде са једним дететом све време, имамо укупно 35 запослених, односно изузимајући личне пратиоце, 20 и то дефектологе, стручне раднике у социјалној заштити, односно педагоге, медицинске сестре, неговатељице, радне инструкторе, као и куваре, спремаче, возаче, помоћне раднике – наводи Кошутић.

Извор: Дневник

Поделите

Коментари су затворени.