U susret Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

0

Međunarodni poljoprivredni sajam, održaće se po 85. put na Novosadskom sajmu od 15. do 21. maja. Manifestacija iz godine u godinu potvrđuje reputaciju jednog od najvažnijih agrobiznis događaja u regionu, s najvećom i najdužom sajamskom tradicijom. Broj od više od 1.500 izlagača, promocija proizvoda i usluga iz 30 zemalja sveta, kao i ostvareni poslovni rezultati, doprinose da Sajam u Novom Sadu nalazi među deset najznačajnijih sajmova poljoprivrede u Evropi.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević je na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena ova značajna sajamska manifestacija, rekao da resorno ministarstvo i Novosadski sajam dugi niz godina grade partnerske odnose i da će se Ministarstvo poljoprivrede tradicionalno predstaviti na svom štandu u Master hali Novosadskog sajma.

„Godinama unazad smo na istom mestu i svake godine sa velikim zadovoljstvom pružamo jasnu i nedvosmislenu podršku sajmu koji je brend ne samo Novog Sada, već i Srbije“, rekao je Radošević i naglasio da će Ministarstvo u cilju povećanja konkurentnosti organizovati izložbu „Kvalitet više“ koja će se ove godine realizovati na većoj površini u Hali 6 Novosadskog sajma.

„Na jednom mestu predstaviće se proizvodi sa datom vrednošću, organski proizvodi i proizvodi sa oznakama geografskog porekla“, naveo je Radošević i posebnu pažnju skrenuo na konferenciju „IPARD – iskustva i mogućnosti“ koja će se u okviru EU održati 17. maja u Kongresnom centru Master. Radošević je izrazio očekivanje da će ta radionica izazvati veliku pažnju naših poljoprivrednika.

Ovogodišnji Sajam obeležiće Nacionalna izložba stoke, Izložba poljoprivredne mehanizacije, deset kolektivnih izložbi, izložba organske hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, više do 50 stručnih i poslovnih skupova, poklon igra za posetioce…

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je naveo da će ove godine, u odnosu na prethodnu, biti značajno više firmi iz Turske, Italije, Holandije i Rumunije, a predstaviće se i kompanije iz Rusije, Tunisa, Velike Britanije i Luksemburga, koje prošle godine nisu bile prisutne.

„Imamo deset kolektivnih izložbi. Uz Francusku koja je Zemlja prijatelj, objedinjenim nastupom ponudu će predstaviti i Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Holandija, Italija, Izrael, Kina, Mađarska i Španija, Tunis“, rekao je Cvetković.

Kako je najavljeno, tokom Sajma će 18. i 19. maja biti održan i Prolećni festival vina na kojem će oko 100 izlagača promovisati najkvalitetnija vina i rakije sa ovih prostora.

Ove godine zemlja prijatelj Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Francuska, a ekonomski savetnik u Ambasadi Francuske u Srbiji Žan Pjer Gasto je izrazio zadovoljstvo zbog toga jer je, kako kaže, Međunarodni sajam poljoprivrede jedan od najvećih događaja u oblasti poljoprovrede u regionu.

Na konferenciji je rečeno i da će, kada je reč o mehanizaciji, najskuplji eksponat na sajmu biti samohodna vadilica šećerne repe holmer T4-40 koja košta oko 600.000 evra, dok će najskuplji među traktorima biti guseničar john deere 8345 RT koji će zainteresovani moći da kupe za 300.000 evra.

Izvor: Uprava za agrarna plaćanja

Podelite

Komentari su zatvoreni.