Kula – deo projekta „Reforma poreza na imovinu“

0

Od ponedeljka 7.maja popisivači počinju da rade u opštini Kula. U odnosu na broj stanovnika, opština je dobila devet popisivača, koji će biti na terenu narednih šest meseci. Oni će obilaziti sva domaćinstva, i proveravati da li se realno stanje, odnosno broj kvadrata, nekretnina na terenu, slaže sa onim koje građani plaćaju po svojoj poreskoj prijavi. Sve ovo se radi u okviru projekta „Reforma poreza na imovinu“ koji finansira švajcarska vlada. Kula je jedna od 44 opštine iz cele Srbije koje su deo ovog projekta.
Cilj je da se ažuriraju postojeće baze podataka o nekretninama, kao i da se sve nekretnine „uvedu“ u poresku evidenciju.
„Porez na imovinu je sopstveni prihod svake lokalne samouprave. To znači da kompletan iznos koji građani uplate za ovaj porez on i ostaje u njihovoj opštini. Zato je važno da ga svi plaćaju. Od tog novca posle se popravljaju ulice, gradi park, menja ulična rasveta,…“, kaže Grunauer, šef projekta „Reforma poreza na imovinu”.
Svi popisivači koji obilaze domaćinsta imaju jasno obeležene legitimacije. Veličina nekretnine će biti tačno izmerena u kojoj će se poklapati realno stanje na terenu, i ono koje se plaća za porez na imovinu.
U opštini Kula popis imovine poslednji put urađen je 1992.godine.
Švajcarski projekat „Reforma poreza na imovinu“ zajednički sprovode Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvo finansija i Vlada Švajcarske.

image-0-02-04-583593d446f0bc7413573a427327acca8d736bc588adec1d7da0cd852b5e2fe7-V (1)

Podelite

Komentari su zatvoreni.