Obeleženo 150 godina postojanja „Nepkera“

0

– Naša sredina je multinacionalna i na to treba da budemo ponosni, treba poštovati i ceniti svačiji rad i trud, koji doprinose kulturnom razvoju naših sugrađana – rekla je Dragana Potpara, pokrajinski poslanik i rukovodilac odeljenja za društvene delatnosti Opštone Kula, na svečanoj akademiji povodom proslave 150 godina postajanja Mađarskog Kulturnog centra Nepker u Kuli koja je održana u petak, 13. aprila.

00077.MTS_snapshot_10.24

Dr. Nebojša Kuzmanović, zamenik pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje je čestitajući jubilej MKC „Nepker“ rekao da je fascinantan podatak da „Nepker“ proslavlja 150 godina postojanja i rada što govori o dugoj tradiciji razvoja, života i suživota Mađara sa građanima drugih veroispovesti na ovim prostorima.

00078.MTS_snapshot_07.53

-Vlada Mađarske je u proteklih osam godina zauzela stav o obezbeđivanju pomoći svakom sunarodniku za opstanak na svom rodnom tlu i nada se da će uz pomoć Mađara u Vojvodini i dalje moće da bude uspešna u tome kao i do sada – izjavio je zamenik državnog sekretara za nacionalnu politiku Mađarske Peter Silađi u petak u Kuli na proslavi 150. godišnjice osnivanja Mađarskog kulturnog centra „Nepker“, podsećajući da je Mađarski kulturni centar „Nepker“ u Kuli služio mađarskoj kulturi i taj duh je predat sadašnjim generacijama i govori o primernom očuvanju mađarske kulture i u vremenima kada su meštani mogli da računaju samo na sebe. Na proslavi je Peter Silađi predstavnicima „Nepkera“ uručio spomen plaketu Vlade Mađarske u znak priznanja za rad dug 150 godina. Pozdravljajući slavljenike predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je poručio da je „Nepker“ opstao zahvaljujući volji i istrajnošću, kao i životnoj snazi i veselju, tako da je stopetdesetgodišnja istorija „Nepkera“ ujedno i istorija 150 godina vojvođanske mađarske zajednice.

00078.MTS_snapshot_14.47

Treba reći i to da je proslava počela u petak svečanom misom u katoličkoj crkvi Sveti Đorđe, koju je vodio biskup Kaloče Balaž Babel, nakon toga je otvorena izložba foto dokumentacije Nepkera u Galeriji i održana svečana akademija u Sali pozorišta na kojoj su nasupila mađarska kulturno umetnička društva i KUD „Srbija“ iz Kule.

Proslava je u subotu nastavljena promocijom knjige ,,150 godina Nepkera,,, koja je izdata povodom obeležavanja jubileja i susretom horova, uz nastup mešovitih horova iz Kaloče i Balatonkeneše iz Mađarske i horova mađarskih kulturnih društava iz naše sredine.

U nedelju, na katoličkom groblju položeni su venci i cveće na grob osnivača Nepkera, Šandora Sakačija i održana svečana skupština Centra na kojoj je predsednik Nepkera Žolt Goga uručio pohvalnice svim rukovodiocima sekcija koji svojim radom sa amaterima doprinose očuvanju mađarske kulture i tradicije.

Trodnevna proslava se završila pozorišnom predstavom dramskih amatera iz Novog Sada koji su odigrali komad „Kovači“.

Livija Kozma

Podelite

Komentari su zatvoreni.