Обележено 150 година постојања „Непкера“

0

– Наша средина је мултинационална и на то треба да будемо поносни, треба поштовати и ценити свачији рад и труд, који доприносе културном развоју наших суграђана – рекла је Драгана Потпара, покрајински посланик и руководилац одељења за друштвене делатности Општоне Кула, на свечаној академији поводом прославе 150 година постајања Мађарског Културног центра Непкер у Кули која је одржана у петак, 13. априла.

00077.MTS_snapshot_10.24

Др. Небојша Кузмановић, заменик покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање је честитајући јубилеј МКЦ „Непкер“ рекао да је фасцинантан податак да „Непкер“ прославља 150 година постојања и рада што говори о дугој традицији развоја, живота и суживота Мађара са грађанима других вероисповести на овим просторима.

00078.MTS_snapshot_07.53

-Влада Мађарске је у протеклих осам година заузела став о обезбеђивању помоћи сваком сународнику за опстанак на свом родном тлу и нада се да ће уз помоћ Мађара у Војводини и даље моће да буде успешна у томе као и до сада – изјавио је заменик државног секретара за националну политику Мађарске Петер Силађи у петак у Кули на прослави 150. годишњице оснивања Мађарског културног центра „Непкер“, подсећајући да је Мађарски културни центар „Непкер“ у Кули служио мађарској култури и тај дух је предат садашњим генерацијама и говори о примерном очувању мађарске културе и у временима када су мештани могли да рачунају само на себе. На прослави је Петер Силађи представницима „Непкера“ уручио спомен плакету Владе Мађарске у знак признања за рад дуг 150 година. Поздрављајући слављенике председник Скупштине Војводине и Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор је поручио да је „Непкер“ опстао захваљујући вољи и истрајношћу, као и животној снази и весељу, тако да је стопетдесетгодишња историја „Непкера“ уједно и историја 150 година војвођанске мађарске заједнице.

00078.MTS_snapshot_14.47

Треба рећи и то да је прослава почела у петак свечаном мисом у католичкој цркви Свети Ђорђе, коју је водио бискуп Калоче Балаж Бабел, након тога је отворена изложба фото документације Непкера у Галерији и одржана свечана академија у Сали позоришта на којој су насупила мађарска културно уметничка друштва и КУД „Србија“ из Куле.

Прослава је у суботу настављена промоцијом књиге ,,150 година Непкера,,, која је издата поводом обележавања јубилеја и сусретом хорова, уз наступ мешовитих хорова из Калоче и Балатонкенеше из Мађарске и хорова мађарских културних друштава из наше средине.

У недељу, на католичком гробљу положени су венци и цвеће на гроб оснивача Непкера, Шандора Сакачија и одржана свечана скупштина Центра на којој је председник Непкера Жолт Гога уручио похвалнице свим руководиоцима секција који својим радом са аматерима доприносе очувању мађарске културе и традиције.

Тродневна прослава се завршила позоришном представом драмских аматера из Новог Сада који су одиграли комад „Ковачи“.

Ливија Козма

Поделите

Коментари су затворени.