Mađarski kulturni centar „Nepker“ obeležava 150 godina postojanja

0

Najstariji Mađarski kulturni centar u Vojvodini – „Nepker“, kroz trodnevni program obeležiće 150 godina postajanja. Svečanost povodom jubileja počeće sa svečanom misom u katoličkoj crkvi Svetog Đorđa u petak, 13. aprila, u 16 časova a celebrator će biti Babel Balaž, episkop iz Kaloče. U gradskoj Galeriji otvaranje izložbe fotodokumentacije i ručnih radova je zakazano za 17.15 sati.

Sa početkom u 18 časova u velikoj sali Kulturnog centra Kula biće upriličena Svečana sednica uz nastup folklornih grupa Centra i pobratimljenog grada Kaloče, nakon čega sledi večera uz muziku Narodnog orkestra u prostorijama Nepkera.

Obeležavanje jubileja se nastavlja u subotu u 11 časova sa promocijom knjige “150. godina MKC Nepkera“, susret domaćih i stranih horova je zakazan u 18 časova, nakon čega će biti organizovano druženje za mlade u Nepkeru.

U nedelju, 15. aprila, sa početkom u 9.30 časova biće Sveta misa u katoličkoj crkvi nakon čega će se položiti venac, kao znak sećanja i poštovanja, na grob Sakači Šandora, osnivača Nepkera.  Svečana skupština je zakazana za 14.30 časova, a u 19 sati u sali Kulturnog centra biće prikazana pozorišna prestava.

Na trodnevnu proslavu najavila je svoj dolazak Judit Pirić Sabo šef odseka državnog sekretarijata za nacionalnu politiku iz Mađarske, Janoš Babić generalni konzul u Subotici, dr. Atila Pinter konzul Mađarske u Beogradu, Ištvan Pastor predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara, Jene Hajnal predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, Perica Videkanjić predsednik Opštine Kula i čelnici lokalne samouprave, kulturnih društava, pokrajinski i državni funkcioneri, kao i delegacija iz Kaloče.

Podelite

Komentari su zatvoreni.