Мађарски културни центар „Непкер“ обележава 150 година постојања

0

Најстарији Мађарски културни центар у Војводини – „Непкер“, кроз тродневни програм обележиће 150 година постајања. Свечаност поводом јубилеја почеће са свечаном мисом у католичкој цркви Светог Ђорђа у петак, 13. априла, у 16 часова а целебратор ће бити Бабел Балаж, епископ из Калоче. У градској Галерији отварање изложбе фотодокументације и ручних радова је заказано за 17.15 сати.

Са почетком у 18 часова у великој сали Културног центра Кула биће уприличена Свечана седница уз наступ фолклорних група Центра и побратимљеног града Калоче, након чега следи вечера уз музику Народног оркестра у просторијама Непкера.

Обележавање јубилеја се наставља у суботу у 11 часова са промоцијом књиге “150. година МКЦ Непкера“, сусрет домаћих и страних хорова је заказан у 18 часова, након чега ће бити организовано дружење за младе у Непкеру.

У недељу, 15. априла, са почетком у 9.30 часова биће Света миса у католичкој цркви након чега ће се положити венац, као знак сећања и поштовања, на гроб Сакачи Шандора, оснивача Непкера.  Свечана скупштина је заказана за 14.30 часова, а у 19 сати у сали Културног центра биће приказана позоришна престава.

На тродневну прославу најавила је свој долазак Јудит Пирић Сабо шеф одсека државног секретаријата за националну политику из Мађарске, Јанош Бабић генерални конзул у Суботици, др. Атила Пинтер конзул Мађарске у Београду, Иштван Пастор председник Савеза Војвођанских Мађара, Јене Хајнал председник Мађарског националног савета, Перица Видекањић председник Општине Кула и челници локалне самоуправе, културних друштава, покрајински и државни функционери, као и делегација из Калоче.

Поделите

Коментари су затворени.