Ускоро прва тестирања пречистача отпадних вода у Врбасу – Постројење вредно 20 мил ЕУР све ближе почетку рада

0

Постројење за прераду отпадних вода у Врбасу, једно је од најскупљих пројеката Европске уније у Србији. Од протекле недеље у пречистач најсавременије технологије испушта се сва комунална вода домаћинстава из Куле и Врбаса, те на овом делу постројења почињу и прва тестирања.

У 20 мил ЕУР вредно постројење за прераду отпадних вода у Врбасу укључени су Европска унија, републичка и покрајинска Влада и општине Врбас и Кула.

Након седам година захтевних радова, почела су прва тестирања, а у пречистач је најзад почела да се испушта канализација из Куле и Врбаса, а на линији воде се врше последње припреме за тестирање пречистача.

Наталија Тривковић, координатор централног постројења за прераду отпадних вода каже да је све тренутно у припреми за тестирање, јер се чека да се сакупи потребна количина отпадне воде.

За потребе управљања постројењем, општине Кула и Врбас оформиле су заједничко комунално предузеће, прво оваквог типа у Србији Пречистач Врбас-Кула-Врбас.

– Техничка служба ће пратити рад постројења, ту се подразумева да ће бити запослени инжењери чији ће посао бити да то функционише беспрекорно. Комерцијала и финансије, зна се који им је посао, и правна служба и лабораторија која ће да прати квалитет воде – наводи Ранко Митровић, в.д. директора предузећа.

Ускоро се очекује завршетак техничке целине за прераду муља, вредне 2,7 мил ЕУР, а да се радови на постројењу заиста приближавају крају потврђује и изградња приступне саобраћајнице до пречистача.

– Вредност тих радова је 39 милиона динара и заједно их финансира локална самоуправа и Влада Аутономне покрајине Војводине и на тај начин ћемо решити један од услова који су постављени пред локалну самоуправу, а други услов је гасификација, тачније довођење мреже до централног постројења – објашњава председник Општине Врбас Милан Глушац.

Када пречистач у Врбасу почне са радом у пуном капацитету, све отпадне воде из домаћинстава и индустрије из општине Врбас и Кула усмериће се ка постројењу. Тако ће се зауставити загађивање Великог бачког канала и створити услови за чишћење овог најзагађенијег водотока у Европи.

Извор: еКапија

Поделите

Коментари су затворени.