Три нове фабрике у индустријској зони у Кули, посао за 500 радника

0

Изградњом три нове фабрике у индустријској зони у Кули, очекује се запошљавање око пет стотина радника до краја године.

Општина Кула и Национална служба за запошљавање организовали су Сајам запошљавања, на којем је 25 послодаваца понудило нова радна места.

Двадесет година након затварања индустријских погона у општини Кула и даље је четири хиљаде незапослених.

Промене на боље наговештене су на Сајму запошљавања где је понуђено три стотине реалних нових радних места, а конкурсну документацију предало је пет стотина незапослених Куљана.

Секула Тањевић, Директор филијале Сомбор Националне службе за запошљавање каже да се највише траже шивачи, обућари и месари.

„Стварне потребе послодаваца су за више од пет стотина радника, али они су на овом Сајму званично Националној служби упутили захтев за попуњавање три стотине радних места. Највећи послодавци раднике ће тражити до краја лета и отварања нових погона, а један број радника биће упућен на додатну обуку“, каже.

Италијански Фиорано планира да запосли три стотине радника у новој фабрици у Кули, а Душица Еркић Живановић руководилац кадровског сектора ове фабрике изузетно је задовољна одзивом потенцијалних будућих радника на Сајму запошљавања.

„Од краја прошле године упутили смо више од педесет кандидата из општине Кула на обуку у нашим погонима у Сомбору. Планирамо да запослимо три стотине радника разних профила, али највише шивача, до краја августа када се очекује почетак производње у нашој новој фабрици у Кули“, каже она.

У новој индустријској зони у Кули почетком године отворена је једна, а убрзано се граде још две фабрике које ће бити отворене до краја лета и запослити укупно пет стотина радника. Сајам запошљавања у Кули организовали су заједно Национална служба за запошљавање са послодавцима и општина Кула.

Велибор Милојичић, Председник Скупштине општине Кула истиче да без добро опремљене индустријске зоне, Кула не би успела да привуче ниједног инвеститора.

„Ове године поред „Севепланта“ који је већ отворио фабрику очекујемо отварање погона још два инвеститора у индустријској зони. Фиорано ће запослити око 300 углавном шивача до краја лета, а фабрику са две стотине запослених отвара и „Еуро ин“ који производи горње делове обуће. Са још неколико мањих инвеститора реално је да у Кули до краја године очекујемо отварање више од пет стотина нових радних места“, истиче.

Са четири хиљаде незапослених, општина Кула је из године у годину рекордер у Србији по нивоу улагања у програме социјалне заштите, али свима је јасно да се једино отварањем нових радних места могу задржати млади и радно способни.

Извор: rtv.rs

Поделите

Коментари су затворени.