Нова линија субвенционисаних кредита за пољопривреднике – За млађе од 40 година камата 1%

0

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је да од понедељка (19. марта 2018. године) креће линија субвенционисаних кредита за предстојећу сетву и да ће каматна стопа са осам и девет одсто бити спуштена на један одсто за лица до 40 година, док ће за остале категорије та стопа бити 3%.

Недимовић је рекао и да ће сва пријављена пољопривредна газдинства од понедељка добити 4.000 динара по хектару обрадиве површине.

Говорећи о ИПАРД фондовима који су сада доступни пољопривредницима у Србији, Недимовић је казао да су већ прошла два круга позива и да је одзив пољопривредника био солидан.

– Имамо 476 апликација за сада. Неко ће рећи да је то мало, а ја ћу вас обавестити да државе у нашем окружењу које су имале приступ ИПАРД фондовима и раније, ове године имају позиве са 70 или 80 апликација.

Министар је још једном поручио да је веома битно направити систем по коме би субвенционисани дизел био доступан онима који се заиста баве пољопривредом.

– Радимо на томе са Министарством финансија и са свим асоцијацијама пољопривредника, јер то је једно веома комплексно питање. Морамо да раздвојимо оне који се стварно баве пољопривредном производњом од оних који су уписани у регистар пољопривредних газдинстава, јер се многи од њих суштински не баве тим послом- казао је Недимовић.

Он је нагласио да се не сме дозволити да дође до било каквих злоупотреба јефтинијег или субвенционисаног дизела.

Извор: eKapija

Поделите

Коментари су затворени.