Шећерна репа доноси зараду и ове сезоне – Принос добар, цена гарантована

0

Шећерана Црвенка планира ове године, као и лане, производњу на дванаест хиљада хектара. Пад цене шећера на светском тржишту за сада се неће одразити на наше произвођаче кажу у компанији Hellenic Sugar, јер шећерана Црвенка гарантује цену од 32 евро цента.

На територији Сомбора, Апатина и Оџака прошле године је било више падавина него у другим деловима Војводине, па је и принос шећерне репе био добар без обзира на сушну годину преко 60 тона, и то са добром дигестијом.

Када се сабере и одузме, произвођачи кажу да је реч о производњи која доноси зараду. Обећана цена од 32 евро цента за принос преко 60 тона и дигестију изнад 15 је лако остварива, сматрају у шећерани и надају се да ће уговорити планираних 12.000 хектара.

– Још смо једну ствар увели као новину. То је једна скала која ће пратити цену шећера на Лондонској берзи и како цена буде расла, ми ћемо повећавати цену – каже Настадин Јововић, менаџер агрономске службе шећерана Црвенка.

Пред ову сетву произвођачи кажу да је репа једина култура где имају сигурност плаћања. Уговори се потпишу и нема непознаница као код производње кукуруза или пшенице, где се цена не за до саме жетве.

Марко Војновић из ЗЗ Агроунион из Бачког Брега објашњава да је „предност код производње шећерне репе, јер све инпуте сад знамо. Знамо колика је цена семена, колика је цена вештака и колико је наш главни производ“.

У Пољопривредној стручној служби Сомбор кажу да су последње падавине подигле проценат влажности у сва три слоја земљишта и да се у сетву може ући кад почну оптимални рокови.

– Ми смо већ урадили одређени број узорака у сва три слоја када је у питању стање азота. Ту је дошло до померања у односу на анализе из јануара. Азот се делимично спустио у трећи слој, један део је у другом и нешто мало је остало у првом слоју – каже Зоран Боца, агроном ПСС Сомбор.

Извор: eKapija

Поделите

Коментари су затворени.