За почетнике у пословању 250 милиона динара бесповратно – Ускоро конкурс за подстицање предузетништва

0

Министарство привреде и Фонд за развој Републике Србије определили су почетницима у пословању финансијску подршку у износу од 250 милиона динара бесповратних средстава, односно око 583 милиона динара за њихово кредитирање у 2018. години.

Општи циљ програма, који је на седници одржаној у четвртак (22. фебруара 2018. године) усвојила Влада Србије, је подршка развоју предузетништва и одрживом економском развоју.

Опредељена средства намењена су финансијској подршци новооснованим предузетницима, микро и малим привредним друштвима, који су регистровани у Агенцији за привредне регистре током 2017. и 2018. године. За средства по овом програму, могу да конкуришу и клијенти који су претходно били оснивачи и власници највише једног привредног субјекта, који је брисан из регистра, пре објављивања јавног позива.

Средстава се могу искористити за доградњу, реконструкцију, адаптацију, санацију пословног или производног простора, за куповину опреме, као и набавку трајних обртних средстава. Такође, средства из овог програма могу бити искоришћена и за исплату средстава на основу захтева привредних субјеката, поднетих до 31. децембра 2017. године, а који испуњавају услове по Уредби о утврђивању Програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању у 2017.

Привредни субјекти који задовоље услове програма могу остварити право на финансијску подршку у виду бесповратних средстава у износу до 30% вредности улагања, док ће се преостали износ инвестиционог улагања привредних друштава и предузетника финансирати из кредита Фонда за развој Републике Србије.

Како је наведено у Уредби коју је донела Влад,а конкурс за доделу средстава ће ускоро бити расписан, а јавни позив биће отворен до утрошка средстава, односно до 31. децембра 2018.

Целокупан текст Уредбе о утврђивању програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању у 2018. години, погледајте у ПДФ-у.

Извор: eKapija

Поделите

Коментари су затворени.