Стефан Жарић представио своју награђену књигу о Милени Павловић Барили

0

Историчар уметности Стефан Жарић представио је кулској публици своју награђену књигу о Милени Павловић Барили. Промоција књиге и предавање о овој култној уметници одржано је у Музичкој школи, а овај културни догађај је подржала Народна библиотека Кула. Млади Куљанин је написао публикацију под називом „Једна студија о високој моди и високој уметности“, која је настала из Жарићевог мастер рада, за који је награђен најпрестижнијом наградом за студенте историје уметности, наградом Спомен-збирке Павла Бељанског за најбољи мастер рад из историје уметности.

Он је рекао да је Милена Павловић Барили своју уметничку каријеру започела као модна илустраторка, а да се модном илустрацијом бавила све до смрти у америчкој модној престоници, Њујорку, 1945. године. Он је посебно назначио да је Милена једна од ретких српских уметница које су постигле такав међународни успех, као и да њено дело може да послужи за брендирање културног наслеђа Републике Србије. – Милена је једина српска уметница која је радила за све водеће модне часописе, а њена илустрација се нашла на насловници америчког Вога – казао је Стефан Жарић.

О награђеној књизи је говорио песник Милић Вуловић. Он је истакао да је Стефан неко ко је успео да прати оно што је она Милена стварала и креирала како у ликовној тако и у модној уметности. – Управо оно што је испустио да каже историчар уметности Миодраг Протић, учинио је Стефан Жарић, откривајући Милену као модну уметницу и тако је подигао у ону раван која јој и припада истовремено нудећи довољно повода за улазак њеног стваралаштва у историју моде прве половине 20.века – навео је Вуловић.

Стефан Жарић је један од оних младих људи који на најбољи начин представља не само себе, већ и своју земљу у међународним круговима и оквирима. Наш суграђанин ће се у априлу запутити у Лондон, где ће као једини млади академик из Србије презентовати националну културну баштину кроз истраживање о Барилијевој.

Поделите

Коментари су затворени.