Интервју, Перица Видекањић, председник општине Кула – Наставак инвестиционог улагања

0

 

О томе шта је урађено у протеклој години,  као и о новим инвестиционим улагањима у 2018. за нови број  листа „Кулска комуна“ говори  председник општине Кула Перица Видекањић.

 

Проблем незапослености још увек је један од највећих проблема у кулској општини. Индустријска зона је завршена, а изградња нових погона је почела. Ко све гради, колико нових радних места ће бити отворено и да ли има још заинтересованих инвеститора за нашу индустријску зону?

 

-Највећи проблем јесте незапосленост. Задовољство ми је да могу да кажем да смо почели да решавамо овај проблем. Индустријска зона је уређена и већ имамо три озбиљна инвеститора који ће запослити више стотина људи. Компанија „Севеплант“ је изградила погон и запослила је седамдесетак радника. Фабрика обуће „Матео“ гради објекат, као и италијанска компанија „Фиорано“. Грађевински радови на погонима ове две фабрике треба да буду завршени у априлу. Више од 200 радника ће запослити „Матео“, док ће запослење у „Фиорану“ наћи 300 радника. Оно што је још важно рећи јесте и да ово није крај када реч о инвеститорима. Заинтересованих има, преговори су у току, очекују нас нове лицитације за продају земљишта у зони. Не бих желео да говорим унапред али сви су изгледи да стижу нови инвеститори, а самим тим и нова радна места.

Често смо били критиковани зашто улажемо у индустријску зону, јер су уложена значајна средства, али врло брзо  ће се то исплатити. Отварање нових погона и нових радних места значиће више новца и у оппштинском буџету, а то директно значи и нова улагања. Једном речју остварили смо визију коју смо имали на почетку мандата – стварање амбијента за долазак нових инвеститора. То смо и успели. Осим политичке стабилности успели смо да обезбедимо и добру привредну атмосферу и добре услове за привредни развој. Општина Кула је постала најповољније место за улагање, јер имамо комплетно уређену зону. Инвеститори осим земљишта, које према повољним условима могу да купе у индустријској зони, имају и одређене повластице када је реч о таксама. Све то је баш нашу општину сврстало у добро место за инвестирање.

Kula_013

2017. година је била инвестициона. Половина буџетских средстава је била оредељена за инвестиције, а једна од највећих је свакако изградња канализационе мреже и потисног вода. Докле се стигло са овом инвестицијом али и са изградњом зграде Дома здравља, спортске хале у Сивцу…

-Вишедеценијски проблем у кулској општини, а то је изградња канализације и решавање отпадних вода ће коначно бити решен и то до априла ове године. Нажалост, мало грађана зна да је тренутно у току један од највећих пројеката у протеклих неколико деценија, вредан 600 милиона динара. Половину ових средстава обезбедила је општина из буџета, а другу половину Покрајина и Република. Реч је о највећој инвестицији којом ће бити изграђена комплетна недостајућа канализациона мрежа у Кули и Црвенки и све отпадне воде ће бити усмерене до пречистача у Врбасу. Да је инвестиција при крају и да више неће бити непријатних мириса, који се годинама ширио из смрдљивог канала, говори и чињеница да је у току оснивање заједничког предузећа ЈКП „Пречистач Кула –Врбас“. Овог лета Кулом и Црвенком се више неће ширити несносни смрад, јер ће отпадне воде коначно бити усмерене до централног пречистача у Врбасу.

Осим канализације у 2017. години је било доста пројеката и реконструкција на објектима комуналне инфаструктуре. Иако је, гледано финансијски, реч о мањим пројектима у односу на канализацију, али не и мање значајним за нашу средину. Кренуо бих од реконструкције спортске хале у ОШ „Петефи бригада“,  затим завршетка новог крила зграде у средњој економској школи, при крају су радови на изградњи  спортске хале у Сивцу за коју је из општинског буџета издвојено око 80 милиона динара. Један од капиталних објеката чије отварање се очекује ових дана је нови објекат Дома здравља. Општина је обезбедила 75 милиона, а Република 50 милиона. Такође, да вас подсетим, Општина је преузела на себе и комплетан дуг према веледрогеријама који износи око сто милиона динара. То су неке од инвестиција јер је било још много послова као што су реконструкције котларница у школама, домовима културе, предшколској установи и др.

Крамерову улицу очекује и трећа реконструкција. Како ће се овај проблем решити?

-Нажалост очекује нас нова реконструкција.. Коловоз није добро урађен и на пролеће ће поново бити реконструисан. Извођач радова је извршио додатна испитивања, проблем је како је речено у подземним водама. Без обзира на све проблем мора бити решен и ми смо од извођача захтевали да се коловоз уради поново. Оно што је важно све радимо у гарантном року и то општину неће коштати ништа, односно, нема додатних трошкова.

Нова година је почела општински буџет је усвојен. Прва већа инвестиција је била куповина градског стадиона, а стим у вези најавили сте  у овој години још један велики пројекат, а то је изградња спортског центра на Вашаришту?

-И овогодишњи буџет, баш као и прошлогодишњи је инвестициони. Прва инвестиција је била куповина градског стадиона. Мислим да смо урадили праву ствар и изградњом спортско рекреативног центра на Вашаришту имаћемо једну целину када је реч о спортским и рекреативним теренима у Кули. Јавна набавка и радови на Вашаришту где ће бити изграђен цео комплекс, којим је у првој фази предвиђена изградња  отвореног базена и базена за децу као и прилазних путева  и паркинга, ускоро треба да буде расписана. Пројектом је предвиђено да се у другој фази изгради затворени базен, спортска хала, рекреациони центар са кугланом, отворени и затворени терени, трим стаза, све оно што чини један такав комплекс, који ће се простирати на 7,5 хектара на поменутој локацији.

Ове године, као што смо и обећали по завршетку зграде Дома здравља почећемо реконструкцију парка у центру Куле. Ова реконструкција обухвата изградњу нових стаза, обнављање фонтане, изградњу дечијег игралишта и садњу новог дрвећа.

И ове године Кула ће добити и нова паркинг места и тротоаре, а нећемо запоставити ни остала места у кулској општини. Инфраструктурно опремање и одржавање комуналне инфраструктуре у свим местима предвиђено је овогодишњим буџетом. Поменуо бих цетар у Сивцу, Црвенки, Руском Крстуру, решавање водоснабдевања у Крушчићу и Руском Крстуру и др.

Sportski Centar Kula - Bazen

Неизбежно питање је и препорука Агенције за борбу против корупције. Како коментаришете ову препоруку и да ли ће се она наћи на дневном реду Скупштине општине Кула?

-Инсистирао сам да се ова препорука или иницијатива нађе на дневном реду Скупштине општине, иако није обавезујућа. Одборници ће имати прилику да се изјасне о томе. Ја ћу поновити оно што сам рекао и неколико пута раније -приватним послом  ја и моја супруга се бавимо дуги низ година уназад. Конкретно моја супруга је власник сточарске фарме и на јавној лицитацији је закупила државно земљиште за које уредно плаћа закупнину. Да ли је лоше радити и имати свој приватни посао? Ја сам приватни предузетник од 1991. године и од тога моја породица живи. Нисам ни слутио да ћу именовањем на функцију председника општине имати овакав проблем зато што нисам  мислио да би неко требало да буде социјални случај да би дошао на место председника општине.

М. П.

Извор: Кулска комуна

Фото:

Перица Видекањић

Индустријска зона у Кули

Пројекат новог спортског центра на Вашаришту

Поделите

Оставите одговор