Крамерова улица у Кули на поправном – Извођач радова трећи пут на терену

0

Житељи Куле немају среће са Улицом Јосипа Крамера, која је од модерно уређеног простора постала место за поправне испите извођача радова, па ће ускоро и трећи пут бити затворена за саобраћај.

Потпуно реконструисана Крамерова улица предата је граду у децембру 2016. као атрактивна пешачка зона, али Куљани сада захтевају да она буде мање лепа, а више функционална. Многи жале за калдрмом, чуваром традиције у Крамеровој, истичући да је камење у старом коловозу било стабилно, за разлику од бехатон коцака, које су после само неколико месеци почеле да искачу из лежишта.

У Крамеровој, која је, према речима представника општине, кварила слику центра града руинираном инфраструктуром, замењене су канализационе и водоводне цеви и направљено је шеталиште са клупама и канделабрима, а на коловозу је забрањен теретни саобраћај и брзина возила ограничена на 30 километара на сат. У уређење ове улице уложено је око 60 милиона динара из општинског буџета и самодоприноса месних заједница Горњи и Доњи град. Извођач радова била је Тераx нискоградња из Суботице.

Председник СО Кула Велибор Милојичић рекао је да се за Крамерову веровало како у наредних 50 година у њој неће бити потребни никакви радови. Међутим, већ после пет месеци од свечаног пуштања у промет, извођач је враћен да отклони недостатке на коловозу.

У пролеће и лето 2017. извађене су и поново пресложене бехатон коцке. Учинило се да проблема више неће бити, али су коцке јесенас опет почеле да се подижу. Зато је председник општине Перица Видекањић поново сазвао састанак са представницима надзорног органа, извођача радова и произвођача материјала.

– Инжењери и мајстори из Terax-a, који су урадили много оваквих пројеката, кажу да нигде нису имали случај као у Крамеровој. Они су затражили експертизу од стручњака из Словеније и Немачке, који ће дуж улице направити шест пробних бушотина, како би проверили да ли бехатон коцке „испливавају“ услед подземних вода – изнео је Видекањић.

Размотриће се и да ли је потребан нов дренажни систем у Крамеровој, с обзиром на то да је вода после падавина почела да се задржава на тротоару. Трећа реконструкција улице требало би да се обави на пролеће. Предвиђено је да се бехатон не уклања са тротоара, а на коловозу ће, ако буде морало, коцке бити замењене асфалтом.

Извор : еКапија

Поделите

Коментари су затворени.