Инвеститори запошљавају 500 нових радника у Кули – Еуроин шири производњу, ничу и фабрике Севепланта и Calzedonie

0

Три страна инвеститора граде погоне у индустријској зони у Кули, у којима би требало да буде запослено око 500 радника. При крају је изградња пословног, производног и складишног објекта предузећа за производњу садница Севеплант, које послује у саставу холандске компаније Verbeek. У марту и априлу, како се очекује, биће завршене и хале италијанских компанија Еуроин и Calzedonia.

У Еуроину, фабрици обуће за чувене светске модне куће, предвиђено је да буде отворено 150 радних места, а дупло више у компанији Calzedonia, једном од водећих глобалних произвођача доњег рубља.

– Србија је идеална за производњу садног материјала, за коју у Холандији има све мање простора. У општини Кула, где смо отворили фирму Севеплант, одлични су и квалитет земље и клима, а стручност, рад и морал људи су на врло високом нивоу – рекао је власник холандске компаније Адри Вербек.

На парцели од 1,8 хектара, у кулској индустријској зони, Севеплант прави хладњачу, радни простор за сортирање и калемљење садница, као и канцеларије и управу. Севеплант на 110 хектара производи око три милиона садница воћа и запошљава око 90 сезонаца, од којих ће 50 добити сталан посао захваљујући субвенцији Владе Војводине од 23,7 милиона динара.

Компанија Еуроин, која има погоне у Угриновцима код Београда и Фекетићу, у општини Мали Иђош, преселиће постројења из закупљеног простора у Кули у нову фабрику у индустријској зони, а истовремено ће проширити производњу и удвостручити број радника. Владан Кртолица, руководилац пројекта изградње фабрике Еуроина, наводи да ће прва фаза инвестиције бити завршена почетком пролећа, друга до краја 2018, а трећа идуће године.

Calzedonia је купила два хектара земљишта и подиже трећи погон у Србији, јер већ поседује фабрике Фиорано у Сомбору и Гордон у Суботици. У Кули ће бити запослене углавном жене.

Очекује се да отварање нових радних места смањи издвајања за социјална давања, која су годишње износила око 90 милиона динара.

На евиденцији НСЗ у Кули је више од 5.000 незапослених.

Општина је инвеститорима понудила плацеве на атрактивној локацији ка Врбасу, крај магистрале Сомбор-Београд. Председник општине Перица Видекањић истиче да индустријска зона садржи сву потребну комуналну инфраструктуру – саобраћајнице, водовод, канализацију, електричну мрежу, гасовод и јавну расвету, а локална управа је максимално поједноставила процедуру за добијање грађевинске дозволе.

 

Извор: eKapija

Поделите

Коментари су затворени.