„Севеплант“ из Куле запошљава 50 радника

0

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионални развој и локалну самоуправу Огњен Бјелић, уручио је уговор о субвенцији вредној 23.701.200,00 динара директору  предузећа Севеплант из Куле, Ненаду Пурићу. „Севеплант“ ради у саставу холандске компаније Вербек, а спада у ред највећих произвођача садног материјала у Европи. Свечаном уручењу је присуствовао и директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ и сарадник „Севепланта“ Владан Кртолица.

Ненад Пурић се захвалио Покрајинској влади на подршци и навео да ће бити запослено 50 радника у овој фирми. Он је напоменуо да је Општина Кула још 2014. године препознала и подржала Севеплант и била одличан партнер у намери да се локално становништво и регион развија кроз подизање вишегодишњих засада воћа. Он је додао да је Кула одлично место за расадничараство, а да је недавно на индустрјској зони у Кули изграђена хладњача.

Захваљујући квалитетном садном материјалу ова компанија осваја домаће и инострано тржиште. „Севеплант“ из Куле нуди српским воћарима садницу – уз повољније услове а истог квалитета као што је то у Италији и  Холандији- Фирма производи цертификовани  садни материјал, тако да купци са домаћег тржишта могу да конкуришу за подстицај код покрајинских и републичких органа. Ово се односи на двогодишњу книп садницу јабуке, крушке и другог воћа.

Расадник се налази између Куле и Црвенке, а простире се на око 100 хектара. Производи се на око 3 милиона садница годишње, а највише се производе саднице јабуке.

Ову меру покрајинска влада спроводи први пут и у координацији са Развојном агенцијом Војводине, чиме дефинише јединствени приоритет из свог програма, а то је бржи привредни развој АП Војводине кроз отварање нових радних места.

Такође, ова радна места морају бити задржана од три до пет година након реализације пројекта, а исплаћена зарада за новозапослене раднике најмање 20 одсто виша у односу на минималну зараду у Србији.

Средства су обезбеђена првокласним банкарским гаранцијама, а реализација пројеката биће праћена од стране Развојне агенције на кварталном нивоу, док ће се годишње подносити извештај независног ревизора.

Поделите

Коментари су затворени.