Новосађани победници овогодишњег ФАМУС-а

0
У Сивцу се већ 40 година одржава јединствени Фестивал ауторске акустичарске музике. Ове године наступило је више од 40 младих музичара.
На 33. музичком фестивалу ФАМУС у Сивцу љубитељи акустичарске музике имали су прилике да чују 15 оригиналних композиција младих музичара из земље и региона. Весна Митић из Новог Сада се већ годинама бави ауторским музичким стваралаштвом, а на ФАМУС је дошла по препоруци пријатеља.“Ретки су фестивали на којима можете извести своју, ауторску музику, зато наступ на овом фестивалу пуно значи свим кантауторима,“ рекла је Весна.Поједини аутори већ годинама наступају на фестивалу који виде као идеалну прилику да пронађу своју публику. Милан Малиновић из Црвенке се на ФАМУС-у такмичи са својим бендом последње две године.

„Ми пишемо наше текстове и правимо нашу музику. Не узимамо туђе, трудимо се да будемо оригинални, па можда неко и заволи наше песме,“ истакао је Малиновић.

image-0-02-04-cf59215c6aa54e6116ff7a6aa3d276e3af7b2a27597077f891ee4ff1274fba4b-V

Један од оснивача фестивала Максим Мудринић истакао је да је идеја да Сивац буде домаћин такмичења младих музичара са ауторским песмама настала је 1977. године, па се ове године обележава 40 година постојања Фамуса. Иако је у време Југославије било и до 70 пријава за такмичење, фестивал, према речима Мудринића, није изгубио на квалитету и интернационалном значају.

„Жив је Фамус, а жива је и акустична музика. Ове године имамо 15 такмичара, имамо такмичара из Хрватске, тако да је фестивал остао интернационалан, а имамо и такмичаре који стварају на језицима националних заједница, то су песме на русинском и мађарском. Заиста ми је срце пуно и осећам се као да је и мени рођендан. Четрдесети рођендан,“ рекао је Мудринић.

Петочлани стручни жири фестивала је за најбољег аутора 33. Фамус-а изабрао Богдана Спасића из Новог Сада.

„Пријавио сам се пре пар дана и заиста нисам ни стигао да размишљам о победи. Ово је велико изненађење,“ рекао је овогодишњи победник.

Другу награду добио је Ведран Иворек из Хрватске, а треће место припало је групи Цен фур Цен из Врбаса. Награду публике добио је Милан Косановић из Кљајићева.

 
Извор: Радио Телевизија Војводине
Поделите

Коментари су затворени.