Бесплатно тестирање на ХИВ у Кули

0

У оквиру обележавања Европске недеље тестирања на ХИВ данас је у Кули спроведена акција бесплатног, добровољног и поверљивог саветовања и тестирања. Приликом тестирања коришћени су брзи тестови чији су резултати добијени након 20 минута, а тестирање је бесплатно и анонимно. Акцију су подржали директор Дома здравља Кула др Жарко Шевин и његова заменица др Љиљана Бероња. Акцију је организовала Омладина Јазаса из Куле и Новог Сада у сарадњи са Институтом за јавно здравље Војводине.

Тестирање на ХИВ представља једини начин да се утврди да ли је неко заражен узрочником сиде. Управо рано откривање инфекције омогућава правовремено лечење, али и квалитетан и дуг живот особама инфицираним ХИВ-ом.
Институт за јавно здравље Војводине прикључио се акцији “Европска недеља тестирања”, чији је циљ да што више људи постане свесно свог ХИВ и хепатитис статуста, с обзиром на то да једна о три инфициране особе не зна да је инфицирана.
Приликом тестирања коришћени су брзи тестови чији су резултати добијени након 20 минута, а тестирање је бесплатно и анонимно.
Поред Куле, акција ће бити организована у Новом Саду, Врбасу, Бачкој Паланци и Бечеју. Европска недеље тестирања на ХИВ и хепатитис ове године се обележава од недеље, 19. до петка 24. новембра.

Поделите

Коментари су затворени.