Radovi na izgradnji kanalizacione mreže i Potisnog voda – Vrednost radova 600 miliona dinara

0

Na više od deset mesta u Kuli i Crvenki se trenutno odvijaju radovi na izgradnji kanalizacione mreže, dok su postavljene cevi za Potisni vod u dužini od 9 kilometara,  a preostalo je samo da se urade završni radovi. Pored toga u Crvenki su u toku radovi na  izgradnji centralnog kompleksa, koji će otpadne vode iz Crvenke transportovati  Potisnim vodom za Kulu.

Realizacijom ovog projekta sprečiće se odlivanje fekalnih voda u ovaj kanal i stvoriti uslovi za njegovo čiščenje, kao i normalan život građana koji žive u neposrednoj blizini kanala, kao i svih Kuljana i Crvenčana koji decenijama trpe neprijatne mirise koji ugrožavaju zdravlje.

Prema rečima odgovornog nadzornog organa Ištvana Roke radovi se odvijaju u skladu sa dinamičkim planom, a  preostalo je da se u Kuli uradi oko 2,5 km kanalizacione mreže od ukupno 13 km, dok je u Crvenki  urađeno 14 km od ukupno 28.

20170912_112206
– Radovi se odvijaju uz manje poteškoće, a  u Kuli u ulici Petra Drapšina smo izbegli raskopavanje jer smo koristili horizontalno usmereno bušenje, te je saobraćaj normalno funkcionisao dok su trajali radovi – kaže Ištvan Roka.Trasa Potisnog voda se  kreće od izlaza iz Crvenke uz kanal prema Kuli, ispod  Velikog Bačkog kanala i „Begejca“, a potom ide u ulicu Petra Drapšina celom dužinom, sve do izlaza iz Kule gde se uliva u postojeći gravitacioni kanal koji vodi ka vrbaškom prečistaču otpadnih voda.

Izgradnjom kanalizacije i potisnog voda, otpadne vode iz domaćinstava prikupljaće se ka magistralnom kolektoru, izgrađenom između Kule i Vrbasa. Na ovaj način se obezbeđuju dodatne količine otpadnih voda što će doprineti radu zajedničkog Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda Kule i Vrbasa.

Izgradnja Potisnog voda i kanalizacione mreže predstavlja najveće investiciono ulaganje opštine Kula, a novac je značajnim delom obezbeđen iz opštinskog budžeta (300 miliona dinara), a jednakim iznosom ovaj projekat su podržali pokrajinska i republička vlast.

Ugovor sa konzorcijem firme „SADE CGHT“ iz Pariza i „Extra auto transport“  iz Vrbasa o izvođenju nedostajuće ulične kanalizacione mreže u Kuli i Crvenki, kao i o izgradnji tranzitnog potisnog voda Crvenka – Kula i njegovih pratećih potpisan je 6. decembra 2016. godine u Kuli.

20170912_105501

Podelite

Komentari su zatvoreni.