Радови на изградњи канализационе мреже и Потисног вода – Вредност радова 600 милиона динара

0

На више од десет места у Кули и Црвенки се тренутно одвијају радови на изградњи канализационе мреже, док су постављене цеви за Потисни вод у дужини од 9 километара,  а преостало је само да се ураде завршни радови. Поред тога у Црвенки су у току радови на  изградњи централног комплекса, који ће отпадне воде из Црвенке транспортовати  Потисним водом за Кулу.

Реализацијом овог пројекта спречиће се одливање фекалних вода у овај канал и створити услови за његово чишчење, као и нормалан живот грађана који живе у непосредној близини канала, као и свих Куљана и Црвенчана који деценијама трпе непријатне мирисе који угрожавају здравље.

Према речима одговорног надзорног органа Иштвана Роке радови се одвијају у складу са динамичким планом, а  преостало је да се у Кули уради око 2,5 км канализационе мреже од укупно 13 км, док је у Црвенки  урађено 14 км од укупно 28.

20170912_112206
– Радови се одвијају уз мање потешкоће, а  у Кули у улици Петра Драпшина смо избегли раскопавање јер смо користили хоризонтално усмерено бушење, те је саобраћај нормално функционисао док су трајали радови – каже Иштван Рока.Траса Потисног вода се  креће од излаза из Црвенке уз канал према Кули, испод  Великог Бачког канала и „Бегејца“, а потом иде у улицу Петра Драпшина целом дужином, све до излаза из Куле где се улива у постојећи гравитациони канал који води ка врбашком пречистачу отпадних вода.

Изградњом канализације и потисног вода, отпадне воде из домаћинстава прикупљаће се ка магистралном колектору, изграђеном између Куле и Врбаса. На овај начин се обезбеђују додатне количине отпадних вода што ће допринети раду заједничког Централног постројења за прераду отпадних вода Куле и Врбаса.

Изградња Потисног вода и канализационе мреже представља највеће инвестиционо улагање општине Кула, а новац је значајним делом обезбеђен из општинског буџета (300 милиона динара), а једнаким износом овај пројекат су подржали покрајинска и републичка власт.

Уговор са конзорцијем фирме „SADE CGHT“ из Париза и „Extra auto transport“  из Врбаса о извођењу недостајуће уличне канализационе мреже у Кули и Црвенки, као и о изградњи транзитног потисног вода Црвенка – Кула и његових пратећих потписан је 6. децембра 2016. године у Кули.

20170912_105501

Поделите

Коментари су затворени.