Arapi ulažu 23 mil EUR – Al Ravafed počinje izgradnju sistema za navodnjavanje u Sivcu

0
Izgradnja sistema navodnjavanja dugog 65 kilometara i vrednog 23 mil EUR na 10.430 hektara u Sivcu, Gajdobri i Karađorđevu, koje obrađuje kompanija Al Rawafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, krenuće čim budu skinuti ovogodišnji usevi, pšenica, soja, suncokret i kukuruz, kazao je izvršni direktor te arapske kompanije u Srbiji Dragan Crnjanski.Kako je objasnio, projekat će koštati oko 2.000-3.000 EUR po hektaru.

– Planirano da do naredne setve sistemom navodnjavanja bude pokrivreno od 60% do 70% površine, to  jest između 6.000 i 7.000 hektara, što će biti najveća površina pod zalivnim sistemom, ne samo u pokrajini već i u Srbiji – dodaje Crnjanski.

Cevi za navodnjavanje već su na sivačkoj njivi, a Crnjanski kaže da će biti sastavljane i polagane dva metra duboko u zemlju.

– Crpna stanica biće izgrađena na potesu Mali Stapar, a celokupan materijal koji se bude koristio u projektu navodnjavanja biće isključivo od ovdašnjih firmi – podvukao je Dragan Crnjanski, ukazavši i na to da će i troškovi sistema navodnjavanja biti skupi kada projekat bude u funkciji, zbog vode, struje, čuvanja i održavanja sistema.

Arapska kompanija, kaže, zapravo zemljište navodnjava radi preorijentacije proizvodnje i prelaska na gajanje povrća, ali će, podvlači, zadržati na oranicama i tradicionalne ratarske poljoprivredne kulture – pšenicu, kukuruz, suncokret i soju.

– Gajićemo povrće, ali i semenski kukuruz. Svi renomirani proizvođači semena kukuruza traže prvo da oranice budu pod sistemom zalivanja pa tek onda hoće da sraađuju sa poljoprivrednim gazdinstvima -predočava Crnjanski, i dodaje da je plan širenje tržišta na Bliski istok, gde postoji interes za naše povrće.Kompanija Al Ravafed se, osim u Bačkoj, bavi poljoprivredom i u Namibiji i Abu Dabiju.

Arapska firma je u Sivac došla 2014. godine, a od 2015. počela je da obrađuje zemlju koja je pripadala nekadašnjim AD Bačka i Poljoprivrednoj zadruzi Jadran, što je kod ovdašnjeg stanovništva, ali i šire, izazvalo polemike, nezadovoljstvo i nevericu jer, čija je zemlja tog je i država. Podsećamo na to da su investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prisutnu u srpskom privrednom okruženju na osnovu tri ugovora. Imaju kupoprodajni ugovor o kupovini oko 2.600 hektara bačke zemlje u okolini Sivca i Nove Gajdobre, s Ministarstvom poljoprivrede o zakupu oko 4.200 hektara na 30 godina i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji s Vojnom ustanovom u Karađorđevu, gde obrađuju oko 3.500 hektara oranica.

Podelite

Komentari su zatvoreni.