Арапи улажу 23 мил ЕУР – Ал Равафед почиње изградњу система за наводњавање у Сивцу

0
Изградња система наводњавања дугог 65 километара и вредног 23 мил ЕУР на 10.430 хектара у Сивцу, Гајдобри и Карађорђеву, које обрађује компанија Ал Раwафед из Уједињених Арапских Емирата, кренуће чим буду скинути овогодишњи усеви, пшеница, соја, сунцокрет и кукуруз, казао је извршни директор те арапске компаније у Србији Драган Црњански.Како је објаснио, пројекат ће коштати око 2.000-3.000 ЕУР по хектару.

– Планирано да до наредне сетве системом наводњавања буде покриврено од 60% до 70% површине, то  јест између 6.000 и 7.000 хектара, што ће бити највећа површина под заливним системом, не само у покрајини већ и у Србији – додаје Црњански.

Цеви за наводњавање већ су на сивачкој њиви, а Црњански каже да ће бити састављане и полагане два метра дубоко у земљу.

– Црпна станица биће изграђена на потесу Мали Стапар, а целокупан материјал који се буде користио у пројекту наводњавања биће искључиво од овдашњих фирми – подвукао је Драган Црњански, указавши и на то да ће и трошкови система наводњавања бити скупи када пројекат буде у функцији, због воде, струје, чувања и одржавања система.

Арапска компанија, каже, заправо земљиште наводњава ради преоријентације производње и преласка на гајање поврћа, али ће, подвлачи, задржати на ораницама и традиционалне ратарске пољопривредне културе – пшеницу, кукуруз, сунцокрет и соју.

– Гајићемо поврће, али и семенски кукуруз. Сви реномирани произвођачи семена кукуруза траже прво да оранице буду под системом заливања па тек онда хоће да сраађују са пољопривредним газдинствима -предочава Црњански, и додаје да је план ширење тржишта на Блиски исток, где постоји интерес за наше поврће.Компанија Ал Равафед се, осим у Бачкој, бави пољопривредом и у Намибији и Абу Дабију.

Арапска фирма је у Сивац дошла 2014. године, а од 2015. почела је да обрађује земљу која је припадала некадашњим АД Бачка и Пољопривредној задрузи Јадран, што је код овдашњег становништва, али и шире, изазвало полемике, незадовољство и неверицу јер, чија је земља тог је и држава. Подсећамо на то да су инвеститори из Уједињених Арапских Емирата присутну у српском привредном окружењу на основу три уговора. Имају купопродајни уговор о куповини око 2.600 хектара бачке земље у околини Сивца и Нове Гајдобре, с Министарством пољопривреде о закупу око 4.200 хектара на 30 година и уговор о пословно-техничкој сарадњи с Војном установом у Карађорђеву, где обрађују око 3.500 хектара ораница.

Поделите

Коментари су затворени.