Стадион у Кули добио име

0

Јуче је на достојанствен, свечан и изнад свега дирљив начин једна спортска легенда отишла у незаборав. Наиме, јуче је на стадиону у Кули откривена спомен плоча којом је ово спортско здање понело име: Милан Средановић. Рођен 1948. године Милан Средановић је фудбалску каријеру почео у кулском „Хајдуку“, надграђивао је сомборском „Радничком“, новосадској „Војводини“ где је наследио великог Илију Пантелића, потом боравио у Немачкој где је уз брањење завршио и тренерску школу, једно време провео и у которском Бокељу и када је окончао голманску почео је тренерску каријеру радећи у клубовима у кулској и суседним општинама. Као спортски радник Средановић се афирмисао као руководилац школе фудбала „Хајдука“, а дуго је био и комесар за безбедност некадашњег суперлигаша из Куле. Средановић је био директор стадиона у изградњи и захваљујући њему Кула је добила репрезентативани стадион на којем је Хајдук више од две деценије дочекивао најпознатије клубове националне лиге, као и европске фудбалске клубове у УЕФА такмичењу.

sredanovic
Откривању спомен плоче којом је стадион у Кули добио име присуствовао је заиста импозантан број поштовалаца лика и дела Милана Средановића: били су ту представници ФСС, ФСВ, Подручног савеза Сомбор, ОФС Кула, локалне самоуправе, клубова у којима је Милан радио као тренер, бројни играчи свих генерација Хајдука, чланови породице. О лику и делу Милана говорили су почасни председник ОФС Кула Жарко Поповић, представник ФК „Тврђава“ из Бача Стево Каран, клуба у којем је Милан провео шест година као тренер, играчи које је Милан тренирао Владан Кртолица, Александар Влашкалић, Бранко Шћепановић истичући да их није учио само фудбалу, већ томе како да постану људи. Говорио је и Мирослав Милованчев, директор Средње техничке школе у Кули о Милану као поштоваоцу уметности, поезије, сликарства, те је овом приликом организована и сликарска колонија у којој су учествовала позната и призната сликарска имена Свеле Шљукић, Мито Бујиша, Војимир Дедеић, Мирко Ћирић и други – све Миланови пријатељи.
Посебно дирљив био је тренутак када је председник општине Кула Перица Видекањић скинуо заставу Хајдука са спомен плоче и поклонио је супрузи покојног Милана Славици, која је захвалила свим присутнима и онима који су били спречени да дођу, али су се јавили и подржали идеју да се име њеног Милана пресели у незаборав.
Наравно, није су ни јуче могло без фудбала: снаге су одмериле генерација Хајдука из 1986. године коју је Милан тренирао и Фудбалски клуб „Хајдук јуниор“, следбеник некадашњег Хајдука.

hajduk19861

Поделите

Коментари су затворени.