Малим предузећима 568 милиона динара за набавку опреме – Нови програм Министарства привреде предвиђа 25% бесповратних средстава за предузетнике

0

Малим предузећима у Србији на располагању је нових 567,72 милиона динара за набавку опреме у 2017. години, а у оквиру конкурса који је расписало Министарство привреде предвиђа се додела до 25% бесповратних средстава.

Циљ новог државног програма подршке малим предузећима јесте јачање конкурентности привредних субјеката, унапређење њиховог пословања и интернационализације, као и нова запошљавања кроз инвестиције у набавку производне опреме.

Како је данас на конференцији за новинаре у Влади Србије прецизирао министар привреде Горан Кнежевић, Програм се спроводи у сарадњи са Развојном агенцијом Србије (РАС), шест пословних банака и лизинг компанија, а биће отворен док се не утроше расположива средства.

– Ово је још једна од мера којом подстичемо развој малих и средњих предузећа и предузетништва – казао је Кнежевић и подсетио да је ове године томе намењено 18,2 милијарде динара, од чега је око 7,7 милијарди бесповратних средстава.

Шта предвиђа нови конкурс?

Мала предузећа која испуне услове предвиђене јавним позивом могу добити бесповратна средства у висини до 25% нето вредности производне опреме. Пет одсто учешћа требало би да обезбеде саме фирме, а преосталих 70% се обезбеђује из кредита пословних банака или финансијског лизинга лизинг компаније.

– Бесповратна помоћ до 25% нето вредности опреме која се набавља не може бити мања од 250.000 динара, ни већа од 2,5 милиона динара – истакнуто је у позиву.

За добијање бесповратних средстава могу конкурисати правна лица која су у АПР-у регистрована као привредна друштва или задруге и која су разврстана на микро или мала предузећа, као и предузетници регистровани у АПР-у.

Добијени новац може се искористити за набавку нове производне опреме и машина, транспортно-манипулативних средстава укључених у процес производње, нових делова, специјализованих алата за машине или других капиталних добара, а средства се не могу користити за плаћање ПДВ-а, покривање царинских, административних или транспортних трошкова везаних за набавку опреме, за плаћање трошкова одобравања банкарског кредита или отплату рата кредита, наведено је.

Додаје се и да се средства неће додељивати за обављање делатности примарне пољопривредне производње (гајење биљних и животињских култура), за извођење грађевинских радова, саобраћај и транспорт, производњу дуванских производа, трговину, туризам или угоститељство (изузев за пекаре), штампање и умножавање аудио и видео записа, изузев штампарских услуга, организовање игара на срећу, производњу и продају оружја и војне опреме, производњу и промет нафте и нафтних деривата…

Пријаве за доделу бесповратних средстава заинтересовани би требало да поднесу некој од банака или лизинг компанији укљученој у реализацију овог програма, међу којима су ProCredit banka, Societe General, Halkbank, Erste banka, Unicredit banka i Raiffeisen leasing.

Поделите

Коментари су затворени.