Пласман на Републичку смотру освојило шесторо рецитатора из наше општине, а троје проглашени и за најбоље у Војводини

0

После такмичења на Покрајинској смотри, на Републичку смотру рецитатора из кулске општине пласирала су се чак шест рецитатора – по двоје у сва три узраста, а међу апсолутним победницима Смотре, односно најбољима у Војводини су троје рецитатора из наше општине – Александра Ковијанић и Биљана Митрић из Куле у млађем, и Мирослав Малацко из Руског Крстура у старијем узрасту.

Већ 48. Покрајинска смотра рецитатора, „Песниче народа мог“ је одржана од 21. до 23. априла, као и до сада у Сечњу, а међу скоро 160 рецитатора из Војводине, из кулске општине су учествовала 13 рецитатора у три узраста. Према пропозицијама такмичења, проглашава се по 18 победника Смотре и добитника Златне дипломе, између којих се за републичко такмичење бира по 9 рецитатора, а ове године су проглашена и по три најбоља рецитатора у сваком узрасту, који ће са својим стручним руководиоцима бити гости посебне емисије РТВ Војводине посвећене рецитаторском покрету у Војводини.

Међу добитницима Златне дипломе Покрајинске смотре, али и међу девет и три најбоља у млађем узрасту су поменуте Александра Ковијанић и Биљана Митрић из Куле, којима је  стручни руководилац Слободан Ногавица.

У средњем узрасту на Републичку смотру рецитатора су се пласирале Исидора Нинков из Куле (стручни руководилац Слободан Ногавица) и Владица Кљајић из Црвенке (стручни руководилац Весна Чуковић), а поред њих, међу 18 победника из наше општине су Тара Божовић из Куле (стручни руководилац Слободан Ногавица) и Валентина Новта из Руског Крстура (стручни руководилац Маја Зазуљак).

recitatori2

У конкуренцији старијег узраста на Републичку смотру рецитатора пласирали су се Мирослав Малацко из Руског Крстура, који је и међу одабраним најбиљим рецитаторима у Војводини (стручни руководилац Маја Зазуљак) и Катарина Перовић из Куле (стручни руководилац Слободан Ногавица), а Златну диплому Смотре освојили су и Стасја Дурутовић и Стефан Ковијанић из Куле, које такође припрема поменути Ногавица. Због исказаног квалитета рецитатора, стручни жири је у овом узрасту прогласио 22 победника Покрајинске смотре и добитника Златне дипломе, као и четири најбоља рецитатора, који ће учествовати у емисији РТВ Војводине.

Поред поменутих, на Покрајинској смотри рецитатора из наше општине учествовале су и Љиљана Кнежевић из Куле у средњем узрасту (стручни руководилац Валентина Мујичић), те Сузана Тошић из Куле (стр. руков. Слободан Ногавица) и Павлина Шепински из Руског Крстура (стр. руков. Олена Живковић) у старијем узрасту.

Рецитатори из целе Војводине су се на Покрајинску смотру пласирали после такмичења на пет зонских смотри, које су прошлог месеца одржане у Суботици, Сремској Митровици, Бачу, Чоки и Ковину, и на њима је било скоро 500 учесника.

recitatori4

У сва три узраста су говорени стихови на српском, мађарском, словачком, румунском, русинском, хрватском, па и на руском језику, а рецитаторе је на зонским и на Покрајинској смотри оцењивао стручни жири у саставу Миодраг Петровић, Каталин Фазекаш, Ана Хрнчјар Лесковац, Нику Чобану, Михајло Зазуљак и Катарина Чолаковић.

Републичка смотра рецитатора ће бити одржана 19. маја у Ваљеву.

Поделите

Коментари су затворени.