Agencija za bezbednost u saobraćaju promoviše unapređenje bezbednosti vozača dvotočkaša

0

Jedan od ključnih ciljeva unapređenja bezbednosti vozača dvotočkaša jeste promovisanje njihovog bezbednog učešća u saobraćaju, kroz podizanje svesti i promenu stavova o značaju upotrebe zaštitnih sistema.

Prema statističkim podacima, glavni uzroci saobraćajnih nezgoda sa motociklistima su neprilagođena brzina kretanja vozila, neustupanje prvenstva prolaza, nepropisne radnje vozilom u saobraćaju, prihofizičko stanje vozača i drugi. Preventivnim aktivnostima doprinosimo smanjenju rizika od stradanja ove kategorije učesnika u saobraćaju.

U toku 2016. godine, na putevima u Republici Srbiji, na motociklima i mopedima poginule su 52 osobe, dok je do sada u ovoj godini poginulo 10 vozača i putnika na motociklu i mopedu.

Analize pokazuju da su u oko 30% saobraćajnih nezgoda vozači motocikala upravljali vozilom bez odgovarajuće kategorije, a da su u 11% saobraćajnih nezgoda upravljali vozilom pod dejstvom alkohola. Takođe, 9 od 10 poginulih vozača motocikla i mopeda u ovoj godini su muškog pola i svaki drugi poginuli vozač ili putnik na mopedu ili motociklu je starosti između 20 i 35 godina. U toku 2016. godine policijski službenici su otkrili više od 5.000 prekršaja ne korišćenja zaštitne kacige.

U cilju povećanja bezbednosti vozača i putnika na motociklima i mopedima, Agencija za bezbednost saobraćaja i  Ministarstvo unutrašnjih poslova učestvovaće tokom ove godine u sprovođenju niza preventivno-represivnih aktivnosti počev već od srede 12. Aprila, a koje uključuju tribine u srednjim školama, podela edukativnog materijala i kaciga u kontroli saobraćaja, u kojima će se posebno ukazati na opasnosti koje vrebaju ovu kategoriju učesnika u saobraćaju. U okviru ove zajedičke akcije, pored edukacije samih vozača dvotočkaša, skrećemo pažnju i vozačima putničkih automobila na motocikliste, podelom hengera na retrovizore parkiranih automobila. U podelu hengera će se, pored Beograda, uključiti i lokalni Saveti za bezbednost saobraćaja grada Niša, Aleksinca, Kovina i Kule.

Osnovni cilj sprovođenja akcije je edukacija vozača motocikla i mopeda, u oblasti bezbednog učestvovanja u saobraćaju i bezbednog upravljanja motociklom.

Takođe, tokom sprovođenja akcije policijski službenici saobraćajne policije na motociklima bez obeležja policije („presretačima“), će vršiti otkrivanje prekršaja koje čine vozači motocikala i mopeda, ali i prekršaja koje čine vozači drugih vozila, a kojima se ugrožava bezbednost vozača motocikala i mopeda, kao što su nepropuštanje vozila, nedavanje pokazivača pravca prilikom skretanja i sl.

 

Podelite

Komentari su zatvoreni.