Агенција за безбедност у саобраћају промовише унапређење безбедности возача двоточкаша

0

Један од кључних циљева унапређења безбедности возача двоточкаша јесте промовисање њиховог безбедног учешћа у саобраћају, кроз подизање свести и промену ставова о значају употребе заштитних система.

Према статистичким подацима, главни узроци саобраћајних незгода са мотоциклистима су неприлагођена брзина кретања возила, неуступање првенства пролаза, непрописне радње возилом у саобраћају, прихофизичко стање возача и други. Превентивним активностима доприносимо смањењу ризика од страдања ове категорије учесника у саобраћају.

У току 2016. године, на путевима у Републици Србији, на мотоциклима и мопедима погинуле су 52 особе, док је до сада у овој години погинуло 10 возача и путника на мотоциклу и мопеду.

Анализе показују да су у око 30% саобраћајних незгода возачи мотоцикала управљали возилом без одговарајуће категорије, а да су у 11% саобраћајних незгода управљали возилом под дејством алкохола. Такође, 9 од 10 погинулих возача мотoцикла и мопеда у овој години су мушког пола и сваки други погинули возач или путник на мопеду или мотоциклу је старости између 20 и 35 година. У току 2016. године полицијски службеници су открили више од 5.000 прекршаја не коришћења заштитне кациге.

У циљу повећања безбедности возача и путника на мотоциклима и мопедима, Агенција за безбедност саобраћаја и  Министарство унутрашњих послова учествоваће током ове године у спровођењу низа превентивно-репресивних активности почев већ од среде 12. Априла, а које укључују трибине у средњим школама, подела едукативног материјала и кацига у контроли саобраћаја, у којима ће се посебно указати на опасности које вребају ову категорију учесника у саобраћају. У оквиру ове заједичке акције, поред едукације самих возача двоточкаша, скрећемо пажњу и возачима путничких аутомобила на мотоциклисте, поделом хенгера на ретровизоре паркираних аутомобила. У поделу хенгера ће се, поред Београда, укључити и локални Савети за безбедност саобраћаја града Ниша, Алексинца, Ковина и Куле.

Основни циљ спровођења акције је едукација возача мотоцикла и мопеда, у области безбедног учествовања у саобраћају и безбедног управљања мотоциклом.

Такође, током спровођења акције полицијски службеници саобраћајне полиције на мотоциклима без обележја полиције („пресретачима“), ће вршити откривање прекршаја које чине возачи мотоцикала и мопеда, али и прекршаја које чине возачи других возила, а којима се угрожава безбедност возача мотоцикала и мопеда, као што су непропуштање возила, недавање показивача правца приликом скретања и сл.

 

Поделите

Коментари су затворени.