Poljoprivrednicima koji nisu plaćali PIO biće otpisan deo duga

0

Poljoprivrednim penzionerima koji godinama nisu plaćali doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, neće biti oduzete njive i druga imovina – već će im deo duga biti otpisan. Ideja i predlog Ministarstva poljoprivrede jeste da se ovim penzionerima otpišu kamate, a da se pitanje glavnice reši tako što bi onima koji žele da povežu staž to bilo omogućeno na duži rok.
O svemu će, međutim, resorno ministarstvo, kako je potvrdio Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, morati da razgovora s Ministarstvom finansija, jer je reč o velikom novcu. Planirana je i reforma sistema PIO osiguranja u poljoprivredi kako bi ovaj problem bio rešen.
Prema poslednjim podacima Poreske uprave, dug po osnovu penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja iznosi 185 milijardi dinara. Od toga glavnicu za neplaćene penzijske doprinose čini, 40 odsto, dok su 60 odsto kamate. Istovremeno 30 milijardi dinara duga otpada na zdravstveno osiguranje.
– U planu je otpis dugova koji postoje za doprinose za zdravstveno osiguranje. Jer, nekome ko nije imao pravo da se leči zato što nije platio, ne može da se naplati dug – objasnio je Nedimović.

Izvor: Agrovesti

Podelite

Komentari su zatvoreni.