Пољопривредницима који нису плаћали ПИО биће отписан део дуга

0

Пољопривредним пензионерима који годинама нису плаћали доприносе за пензијско и инвалидско осигурање, неће бити одузете њиве и друга имовина – већ ће им део дуга бити отписан. Идеја и предлог Министарства пољопривреде јесте да се овим пензионерима отпишу камате, а да се питање главнице реши тако што би онима који желе да повежу стаж то било омогућено на дужи рок.
О свему ће, међутим, ресорно министарство, како је потврдио Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, морати да разговора с Министарством финансија, јер је реч о великом новцу. Планирана је и реформа система ПИО осигурања у пољопривреди како би овај проблем био решен.
Према последњим подацима Пореске управе, дуг по основу пензијског, инвалидског и здравственог осигурања износи 185 милијарди динара. Од тога главницу за неплаћене пензијске доприносе чини, 40 одсто, док су 60 одсто камате. Истовремено 30 милијарди динара дуга отпада на здравствено осигурање.
– У плану је отпис дугова који постоје за доприносе за здравствено осигурање. Јер, некоме ко није имао право да се лечи зато што није платио, не може да се наплати дуг – објаснио је Недимовић.

Извор: Агровести

Поделите

Коментари су затворени.