„Малограђанска свадба“ из Црвенке остварила велики успех у Крагујевцу

0

На управо завршеном Позоришном фестивалу „Златна кулиса“ у Крагујевцу, црвеначка представа „Малограђанска свадба“ у режији Радоја Чупића освојила је неколико важних награда.
Позориште „Стеван Сремац“ из Црвенке, са представом „Малограђанска свадба“ освојило је специјалну награду за сценску визуелност (костим, сценографија, светло), награду за сценски покрет, другу награду за најбољу представу у целини по оцени стручног жирија, награду за најбољу представу жирија учесника, а глумица Гордана Јелић Мештер добила је специјалну глумачку награду за доследно и прецизно вођење лика жене. За ове награде веома заслужни и редитељ Раде Чупић и кореограф Јелена Салонтаји.

Стручни жири фестивала „Златна кулиса“ радио је у саставу: Невена Ристић – глумица, Нина Недељковић – члан Академског позоришта СКЦ-а, Петар Лукић, глумац и донео је одлуку о следећим наградама:

Због тога што кроз лик Весне и њену потресну животну исповест представља друштвени хаос Србије с краја 20. и почетком 21. века, и осликава пораз нашег друштва специјалну награду за оригинални текст представе „Бувљак“, добио је Павле Јозић.

Због пажљиво осмишљеног костима, функционалне сценографије и промишљеног дизајна светла, који чине прдставу ефектном и имају функцију још једног равноправног члана ансамбла, специјалну награду за сценску визуелност (костим, сценографија, светло) добила је представа „Малограђанска свадба“ позоришта „Стеван Сремац“ из Црвенке.

Због прецизно осмишљеног и изведеног сценског покрета ансамбла који означава јасну слику контролисане масе која се својом немоћи лако уједињује у чопор бесних послушних поданика, назови, уређеног малограђанског система, специјалну награду за сценски покрет у представи „Малограђанска свадба“ добило је позориште „Стеван Сремац“ из Црвенке.

За доследно и прецизно вођење лика специјалну глумачку награду за лик жене у представи „Малограђанска свадба“, добила је Гордана Јелић Мештер.

За виртуозно и енергично дочаран лик специјалну глумачку награду за лик Пука у представи „Као у сну летње ноћи“, добио је Никола Станковић.

Три равноправне награде за најбоље улоге:

Типски одређен лик обојио је својом глумачком игром задајући себи комплексан задатак, притом водећи све карактеристике лика доследно, са јаком глумачком експресијом луцидно и духовито. Награду за најбољу мушку улогу добија Урош Кочовић за представу „Буба у уху“.
Изражајном и доследном сценском присутношћу, партнерском несебичношћу и сведеном глумачком игром доказао је како је сваки члан ансамбла важна карика представе. Стручни жири награду за најбољу мушку улогу додељује Слободану Бобару за улогу Попа у представи „Прљави веш“.

Експлозијом покретачке енергије, раскошним талентом, и својом игром држала је цео ансамбл и била снажан мотор представе. Стручни жири за најбољу женску улогу додељује Гордани Адамов за улогу Антоније у представи „Немам да платим и нећу да платим“.

Награда за најбоју режију:

Због тога што на вешт и промишљен начин текст Дарија Фоа написан пре пола века повезује са данашњицом и због тога што у први план ставља радост глумачке игре домишљатост, енергију и својим изрежираним поступцима не гуши глумца, награду за најбољу режију добија редитељ Игор Павловић за представу „Немам да платим и нећу да платим“.

Трећу награду за најбољу представу у целини стручни жири додељује Бањалучком позоришту за представу „Прљави веш“.

Другу награду за најбољу представу у целини стручни жири додељује позоришту „Стеван Сремац“ из Црвенке за представу „Малограђанска свадба“.

Прву награду за најбољу представу у целини стручни жири додељује Драмском студију младих Градског позоришта Бечеј за представу „Немам да платим и нећу да платим“.

Одлуке жирија учесника:

Награду за женску глумачку бравуру „Милева Жикић” добила је, за улогу Антоније у представи „Немам да платим и нећу да платим”, Гордана Аврамов.

Награду за мушку глумачку бравуру „Драгомир Бојанић Гидра”, за улогу Пука у представи „Као у сну летње ноћи” добио је Никола Станковић.

Награду за најбољу представу добило је позориште „Стеван Сремац” из Црвенке за представу „Малограђанска свадба“.

Поделите

Коментари су затворени.