„Seveplant“ dolazi na industrijsku zonu u Kuli

0

Preduzeće „Seveplant“ iz Sivca učestvovalo je danas kao jedini ponuđač na javnom nadmetanju JP „Zavod za izgradnju“, a sa namerom da kupi  1.8 ha parcele u industrijskoj zoni u Kuli. U ime preduzeća „Seveplant“ ponudu je dao  Vladan Krtolica, ovlašćeno lice i menadžer „Seveplanta“ zadužen za ovu investiciju, a Ugovor sa opštinom Kula biće potpisan u narednih 30 dana.

Prema planovima ovog preduzeća na proleće 2017. godine počeće izgradnja poslovnog, proizvodnog i skladišnog objekta sa hladnjačom. Firma „Seveplant“ je u sastavu holandske kompanije „Verbek“, koja spada u red najvećih proizvođača sadnog materijala u Evropi.

Preduzeće „Seveplant“, planira proširenje rasadničke proizvodnje u kulskoj opštini, a trenutno se u rasadniku „Seveplanta“ nalazi  preko 2 miliona  jednogodišnjih i dvogodišnjih sadnica, kao i podloge. Ova investicija pored direktno novozaposlenih lica, omogućiće indirektno zapošljavanje lokalnog  stanovništva,  a region će moći da se razvija kroz podizanje višegodišnjih zasada voća.

Poslovni planovi „Verbeka“ ostvaruju se brže nego što se to očekivalo i trenutno obrađuju oko 100 ha zemlje.

– Dugoročan plan je da većinu svoje proizvodnje preselimo iz Holandije u Srbiju tj. u opštinu Kula. Izgradnjom hladnjače u Kuli planiramo da se trajno pozicioniramo u Kuli, kao i da uvećamo broj novozaposlenih lica – kaže Vladan Krtolica.  – U toku je izrada investicionog plana koji podrazumeva proširenje kapaciteta kako u rasadniku tako i u podizanju višegodišnjeg zasada voća na većim površinama, kao i izgradnju ULO hladnjače – najavljuje Krtolica.

Kula je dobro mesto za rasadničarstvo, a kvalitetni sadni materijal završava na inostranom tržištu, dok je delom počela i prodaja na domaćem tržištu. Kompanija srpskim voćarima nudi sadnicu uz povoljnije uslove a istog je kvaliteta kao što je to u Italiji i Holandiji.

seveplant industrijska zona

Podelite

Komentari su zatvoreni.