Фестивал русинске културе „Црвена ружа“

0

Овог викенда у Руском Крстуру одржан је 55. Фестивал русинске културе „Црвена ружа“. Најстарији и највећи фестивал Русина на овим просторима, ове године је требало да се одржи крајем јуна, али је због изненадне смрти Јулијана Рамача Чаме, истакнутог музичара, композитора и стручног руководиоца из Руског Крстура, његово одржавање одложено за почетак октобра.

Традиционално, свечаним концертом на којем су наступали аутентични русински ансамбли, затворен је овогодишњи, 55. Фестивал. Ипак, посебном сценском захвалницом, али и минутом ћутања, одата је почаст преминулом стручном руководиоцу Јулијану Рамачу.Обраћајући се присутнима, покрајнски секретар за образовање, прописе, управу и националне заједнице, Михаљ Њилаш, на завршној свечаности Фестивала, истакао је како „Црвена ружа“ не окупља само Русине из Војводине, већ и читаве Европе.

Посебно је подвукао како је управо због пажње коју посвећују културној традицији, међу Русинима, велики број образованих људи.Фестивал „Црвена ружа“ налази се под покровитељством Националног Савета Русина и одражава се континуирано од 1951. године.Традиција и високи уметнички ниво фестивала низ година чине ту манифестацију најзначајнијим фестивалом Русина у Војводини, односно у Србији.

Извор: РТВ

Поделите

Коментари су затворени.