Пријем за делегацију из Калоче

0

Поводом традиционалне манифестације „Дани Традиције”, председник општине Кула Перица Видекањић и заменик председника Карољ Валка угостили су градоначелника града Калоче др. Јожефа Балинта, као и његову заменицу Мелинду  Кињо  Лакатош. На састанку је договорено да се, поред културне сарадње,  у наредном периоду посебна пажња посвети програмима  прекограничне сарадње Мађарска – Србија.
DSC01518

Другог дана посете, у организацији општине Кула и Мађарског Културног Центра-Непкер, пред око 1000 грађана на игралишту „Гедер” приређен је прикладан културни програм, такмичење у кувању овчијег паприкаша и турнир у малом фудбалу, Прво место у кувању овчијег паприкаша припало је екипи из Врбаса, док је на  фудбалском турниру победила екипа Бачке Тополе.

8

На манифестацији је, поред представника општине Кула и града Калоче,  присуствовао и Михаљ Њилаш,  потпредседник покрајинске Владе, док су у склопу културног програма наступала културно уметничка друштва Мађарског културног центра ”Непкер” и ”Иван Сењук”из Куле.

Према речима Њилаша ова манифестација је изузетно значајна за мађарску националну мањину када ја реч о очувању националног и културног идентитета. Он је истакао да ће Влада Војводине и убудуће финансирати активности свих националних мањина, а да ће посебна пажња бити посвећена прослави 150 годишњице Мађарског Културног центра Непкер, која ће бити обележена за 2 године.

Поделите

Коментари су затворени.